Støtte/kompresjon

Støtte/kompresjon

30-50 % av den voksne befolkningen i den vestlige verden har forandringer i blodårene. Mange opplever derfor til tider hovne, trette og slitne bein. Det kan være etter en lang arbeidsdag, en lengre flyreise eller i forbindelse med graviditet. Disse plagene kan avhjelpes ved bruk av støtte-/kompresjonsstrømper. Slike strømper finnes i mange ulike varianter for både kvinner og menn og i alt fra tynne nylonstrømper til tykkere bomullsstrømper.

Symptomer

Hovne, trette og væskefylte legger er symptomer på at du kan ha behov for kompresjonsstrømper. Symptomene kan være plagsomme og til dels smertefulle. Du kan oppleve at skoene føles for trange, kriblende urolige ben og/eller kramper om natten.

Årsaken til at disse symptomene oppstår, er at blodet som i utgangspunktet skulle bli ført oppover til hjertet, blir stående i åresystemet i beina. Det økte presset på blodårene fører til utsiving av væske i det omkringliggende vevet. Resultatet blir hevelse (ødemer) i dette området. Alvorlig svikt i muskelvenepumpene og økt press på åreveggene kan føre til at årene blir overstrukket og det dannes åreknuter (varicer). Langsomflytende blodstrøm og uregelmessige årevegger på grunn av åreknutene, øker også faren for blodpropp. Når sirkulasjonshastigheten i bena blir betydelig nedsatt, kan det gi utslag som hevelse (ødemer), åreknuter (varicer) og blodpropp (trombose). I sjeldne tilfeller kan det føre til en permanent ødeleggelse av venene i leggene (posttrombotisk syndrom).

Forebygging

Det er lettere å forebygge sirkulasjonssvikt i beina enn å behandle dem. Regelmessig bruk av støtte-/kompresjonsstrømper kan forebygge sirkulasjonsproblemer i beina og plagene det medfører. Bruk av reisestrømper på langvarige reiser er en rimelig «forsikring» mot for eksempel blodpropp.

For å bedre sirkulasjonen i beina, er det viktig at du mosjonerer daglig, holder vekten og unngår å sitte stille over lengre perioder. Strekk og rotér ankelleddene ved jevne mellomrom, særlig under lange flyreiser. Oppsøke lege dersom du har udiagnostiserte hevelser og sår på bena eller føttene.

Behandling

Behandlingen handler om å opprettholde en mest mulig normal blodsirkulasjon. Dette gjøres ved å bedre den nedsatte blodsirkulasjonen i leggene ved hjelp av et utvendig trykk (kompresjon) mot leggmuskulaturen og blodårene. Det utvendige trykket oppnås ved å anvende elastiske strømper (kompresjonsstrømper).

Bruk av støtte-/kompresjonsstrømper fungerer i et samspill med muskel-venepumpen i leggene og gir forbedret sirkulasjon.

Produkter

Hvilken type strømpe man skal velge er avhengig av behovet. I tillegg til ferdigproduserte strømper er det også mulig å få målsydde strømper. Vi fører flere ulike merker, kom gjerne innom oss i Boots apotek hvis du trenger hjelp til valg av produkt.

Reisestrømper

Reisestrømper er forebyggende knestrømper for deg som skal på reise. I tillegg til reisestrømper fra våre ulike leverandører har også Boots egne reisestrømper.

Støtte-/kompresjonsstrømper

Støtte-/kompresjonsstrømper finnes i mange ulike varianter: som tynne nylonkvaliteter eller i bomull, som knestrømpe, lårstrømper (stay-up) og strømpebukser, alle i mange ulike farger Strømpene deles inn i ulike kompresjonsklasser med ulikt trykk (måles i mmHg/millimeter kvikksølv).

For deg som skal på reise eller har lette plager med trette og ømme ben, kan støttestrømper eller kompresjonsstrømper klasse 1 være til hjelp. Har du åreknuter, hevelser eller andre uttalte plager kan vi hjelpe deg med å finne rett strømpe.

Antitrombosestrømper

Antitrombosestrømper brukes først og fremst for å forebygge utvikling av blodpropp i venene i bena. Strømpene brukes på begge ben før, under og i 8 uker etter kirurgiske inngrep. Antitrombosestrømper benyttes også under langvarig sengeleie og ved andre kjente risikofaktorer for utvikling av blodpropp. De fleste sykehus har egne retningslinjer for når og hvordan slike strømper skal brukes. Brukt som forebyggende hjelpemiddel mot blodpropp skal strømpene benyttes hele døgnet.

Målsydde kompresjonsstrømper

Ved spesielle behov kan det være nødvendig med målsydde kompresjonsstrømper. Kontakt ett av våre apotek med spesialutvalg innen området. Se under «kontakt oss» for mer informasjon om hvilke utsalgssteder som kan bistå deg.

Blå resept

Det er ingen refusjon på disse produktene.

Tilbake til toppen