Stomi

Stomi

Stomi er en åpning der tarm eller urinveier er ført ut gjennom huden gjennom et kirurgisk inngrep. Vi har ulike navn på stomien avhengig av hvilken del av tarmen eller urinveiene som er lagt ut:

* Ved colostomi er tykktarmen lagt ut på venstre side av magen.

* Ved ileostomi er tynntarmen lagt ut på høyre side av magen.

* Ved urostomi er urinveiene lagt ut på høyre side av magen.

Colostomi er den vanligste av stomitypene. I dag er ca 8.000-10.000 personer stomiopererte i Norge. Flere får midlertidige stomier i dag enn tidligere og får der det er mulig raskt operert tilbake tarmen.

Symptomer

De vanligste sykdommene hvor en stomi blir anlagt:

Ulcerøs colitt: En kronisk betennelsessykdom med sårdannelser i tykktarmens slimhinne. Nedre del av tykktarmen blir hyppigst angrepet. Symptomer kan være vektreduksjon, diaré, blod i avføring.

Morbus Crohn (Crohns sykdom): Betennelsessykdom som kan angripe hele mage-tarmkanalen. Vanligst i nedre del av tynntarmen. Betennelsesreaksjonen angriper alle lag i tarmveggen. Symptomer kan være magesmerter, lett diaré, luftplager, feber og/eller vektreduksjon. Tendens til fistler.

Tykktarm- og endetarmkreft: Dette er en av de vanligste kreftformene i Norge i dag. Symptomer kan være smerter, slim, blod, vekslende avføring; perioder med diaré og forstoppelse.

Divertikler (utposninger på slimhinneveggen i tykktarmen): Hvis utposningene blir betente, blør, forsnevres eller perforeres, kan symptomene være feber, magesmerter, blødning.

Urinblærekreft: Symptomer kan være blod i urin med eller uten blærebetennelse og/eller blærekatarr.

Inkontinens: Mangelfull eller total mangel på kontroll av urin/avføring. Kan ha forskjellige årsaker.

Traumer (skader) i mageregionen, for eksempel etter ulykker.

Stråleskader etter strålebehandling, medfødte misdannelser, fødselsskader.

Leve med

Du kan leve et fullverdig liv med stomi. I utvalgte Boots apotek har våre ansatte kunnskap om produkter som kan hjelpe deg til å leve godt med stomi. Se under «kontakt oss» for en oversikt over apotek og kundesentre med spesialutvalg innen sykepleieartikler.

Lekkasje er noe mange sliter med. Årsakene til lekkasje kan være mange. Våre ansatte har kunnskap om produktene du trenger, slik at du kan føle deg trygg.

Lukt kan være spesielt plagsom for deg som er colostomioperert. Flere stomiposer har i dag kullfilter. Noen har dobbeltfilter som reduserer oppblåsingen av stomiposen og fjerner lukt mer effektivt. Vi hjelper deg med å finne stomiposer med dobbelt filter og luktfjernere som passer deg.

Sår og rødhet rundt stomien er noe alle med stomi kan oppleve. Sår hud kan være smertefullt og vi kan hjelpe deg å finne forebyggende produkter.

Produkter

Vi i Boots apotek kan hjelpe deg med det utstyret du trenger til din stomi. Vi har produkter til alle typer stomi; endelt system, todelt system, samt tilleggsutstyr som luktfjerner, tetningsringer, stomibelter, barriereprodukter med mer. Vi samarbeider med alle de store leverandørene på området slik at du skal kunne velge de produktene som passer best for deg. 

Blå resept

De aller fleste produktene du har behov for i forbindelse med din stomi, dekkes på blå resept. Boots apotek fører det meste av disse produktene. Se mer informasjon på  www.helfo.no.

Aktuelt

Tilbake til toppen