Inkontinens

Inkontinens

Inkontinens er urinlekkasje eller manglende avføringskontroll. Cirka 500.000 personer opplever urinlekkasje i Norge. Urinlekasje forekommer i alle aldre og kan føre til at man unngår å delta i sosiale aktiviteter i redsel for lekkasje og lukt. Urinlekkasjer kan oppstå som følge av graviditet, fødsler, overgangsalder, forstørret prostata, generell alderdom, bruk av visse legemidler og ulike typer sykdommer eller medfødte misdannelser.

Symptomer

Urininkontinens kan deles inn i fire typer:
Anstrengelsesinkontinens (stressinkontinens) er lekkasjer når du for eksempel hoster, nyser, ler, trener eller løfter tungt. Forekommer både hos kvinner og menn.
Hastverksinkontinens (urgeinkontinens) er plutselig behov for vannlating. Blæren slipper ufrivillig ut urin uten varsel på forhånd. Forekommer hos både kvinner og menn.
Blandingsinkontinens:Kombinasjon av anstrengelses- og hastverksinkontinens.
Drypplekkasjer:Dråpevis tømming av rest-urin på grunn av forstørret prostata.

Avføringsinkontinens innebærer manglende kontroll på avføringen. Dette kan blant annet skyldes ulike sykdommer og følgeskader av operasjoner.

Forebygging

Urininkontinens: Tren bekkenbunnsmuskulaturen jevnlig med knipeøvelser. Drikk når du er tørst, konsentrert urin kan irritere blæren og gjøre den mer aktiv. Pass på vekten; overvekt kan ha påvirkning på urinlekkasje. På Boots apotek kan du få egne brosjyrer på hvordan trene bekkenbunnsmuskulaturen. Det finnes egne DVD-er med treningsprogrammer, i tillegg kan du få veiledning av fysioterapeut.

Behandling

Behandlingstilbudet vil variere ut fra hva som er problemet. Ved anstrengelses-inkontinens kan riktig og langvarig trening av bekkenbunnen redusere eller fjerne lekkasjene helt. Dette gjelder for både kvinner og menn. Elektrostimulering, ulike operasjonsteknikker og legemidler kan også redusere eller fjerne lekkasjene. Vi anbefaler deg å kontakte din fastlege for å få en utredning av mulige behandlingsformer.

Leve med

Oppsøk lege for undersøkelser og behandlingsopplegg. Det er viktig med regelmessige toalettbesøk og at du drikker rikelig, cirka 1,5-2 liter væske i døgnet. Unngå for mye kaffe, te og alkohol som er vanndrivende. Forhør deg med legen om du bruker medisiner som er vanndrivende.

Mens du venter på behandling eller som et alternativ til dette, kan bruk av truseinnlegg, bind og bleier være med på å øke livskvaliteten. Med spesielt tilpassede produkter kan du føle deg trygg for synlige lekkasjer, lukt og annet ubehag.

Produkter

På våre apotek vil du finne et svært godt utvalg av produkter tilpasset deg. Vi fører alt fra små truseinnlegg til store bleier, truser, hudpleieprodukter, sengebeskyttelse, barriereprodukter, katetre, uridomer, urinposer og spesialutstyr. Vårt ønske er at brukeren selv skal kunne velge det produktet som fungerer best. Våre ansatte har god kompetanse på området og hjelper deg gjerne. For å gi våre kunder service på et høyt faglig nivå, holder vi oss til enhver tid oppdatert i produktmarkedet. Vi har god dialog med pasientforeninger og spesialavdelinger i den offentlige helsetjenesten.

Blå resept

Hvis du opplever urin- eller avføringslekkasje og denne er av «varig art» (minst 3 måneders varighet) kan du få inkontinens produkter på blå resept. Det er din lege som foreskriver resepten. Du kan da få bind, bleier, truser, sengebeskyttelse m.m. dekket mot en egenandel. Se Helfos liste for kronebeløp. Enkelte produkter må spesifiseres på resepten, dette gjelder for eksempel «trusebleier» (produkt hvor bleie og truse er i ett). Også større barn som for eksempel plages med nattevæting (enurese), kan få bleier på blå resept.

Tilbake til toppen